08 септември 2008

Креативно мислене vs. критично мислене



В блога на Eric Brown открих много прости, но качествени дефиниции на креативното и на критичното мислене. Той, от своя страна ги е прочел в една книга - Think Better: An Innovator's Guide to Productive Thinking. Ето какво гласят те:
  • Креативно мислене - създаващо, неоценяващо и просторно. Когато мислите креативно, вие създавате множество нови идеи.
  • Критично мислене - аналитично, оценяващо и избирателно. Когато мислите критично, вие правите избор.
Много често в литературата двата типа мислене се противопоставят. Смята се, че креативното мислене е "по-правилното", по-продуктивното и по-ценното за бизнеса, докато критичното мислене е символ на закостенялост и реакционерство. Когато се замислим по-дълбоко, обаче, започваме да осъзнаваме, че и двата начина на мислене са еднакво важни и ценни. Каква полза от креативното мислене, раждащо много идеи, ако я няма рационалната оценка на всяка една от тях и добре обмисления план за нейното изпълнение?

Критичното мислене не е само поза, зад която се крият страхливите мениджъри, които не искат да поемат рискове. То носи онази доза реализъм, която свързва фантастичните и "налудничави" идеи с реалния живот.

Ерик цитира едно много интересно сравнение, което авторът предлага:
Представете си мисловния процес като каране на каяк с две гребла. Едното представлява креативното мислене, а другото - критичното. Ако се опитате да гребете само с едно гребло, (т.е. да мислите само по единия начин), вие ще се въртите в кръг. Ако искате да плувате напред, трябва да гребете и с двете гребла едно след друго.
Аз самият съм прилагал и двата метода на мислене без да съм го осъзнавал. Но като прочете човек една такава дефиниция, нещата започват да му се изясняват много по-добре. Разбира се, човешката природа е такава, че ние сме настроени повече към единия или другия начин на мислене. Затова е добре да тренираме онова мислене, което повече ни липсва, защото най-добрите резултати се получават при прилагане както на креативното, така и на критичното мислене.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

4 коментара:

  1. "То носи онази доза реализъм, която свързва фантастичните и "налудничави" идеи с реалния живот."

    Абсолютно съм съгласен - и двата типа мислене са абсолютно необходими.

    ОтговорИзтриване
  2. Креативното мислене е брейнсторминг - просто генериране на идеи, част от които иновативни.

    Критичното мислене трябва да е след креативното мислене. То обсъжда генерираните идеи, обмисля ги, решава коя върши работа, а коя - не.

    Имаше един консултант, който казваше: "Оставям всяка идея 6 месеца, преди да я осъществя. Така или я премахвам, или постоянно я подобрявам. След 6 месеца имам завършена идея!"

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми хареса примера с каяка. Много управленци се въртят в кръг, било то в едната посока или в другата. Ако няма човек който да поеме другата част на гребането, няма измъкване. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Най - общо може да се каже, че критичното мислене е мислене, което взима предвид само логически аргументи и отхвърля авторитетите, никое чуждо мннение не се приема без проверка на аргументацията. В моят блог пиша за Прагма - диалектиката, която е комуникационен протокол за рационална дискусия, в http://raylight.blog.bg съм писал голям брой материали за логическите заблуди

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!