7 страхотни трика за мотивация

7 страхотни трика за мотивация

7 страхотни трика за мотивация

Имате проблеми с мотивацията? Това е сериозно.

Ще се наложи да се поровите в душата си, за да разберете истинските причини. Сега обаче няма да говорим за това. Хайде по-добре да потърсим начини да решим проблема тук и сега. Хватки, които да ви помогнат да „запалите мотора“. С тях може би няма да се мотивирате веднъж завинаги, но със сигурност ще спасите деня.

1. Дъска с цели

Направете като д-р Хаус – пишете най-важните си задачи на бяла дъска, която винаги е пред очите ви. Правете го за прегледност и разпределяне на седмичната си и месечна натовареност, но ще видите, че дъската в допълнение невероятно ще ви мотивира. Окачете я пред бюрото си. Всеки ден преминавайте покрай своите цели – черно на бяло. Неволно ще ги погледнете още поне 100 пъти дневно. И ще усетите как вътрешният ви инат ще се запъне и ще му се прииска час по-скоро да зачеркне колкото се може повече от тези задачи!

2. Бърза дрямка

Често проблемите с мотивацията са предизвикани просто от умората. Най-простият лек срещу тази болест е 15-минутната дрямка. Проверено, изпитано и доказано! По-дългият сън също е чудесен, но не винаги можете да си го позволите. А и съществува риск така да си отпочинете, че през нощта да не успеете да заспите.

3. Умствена карта с картинки

Всеки има в ума си някакви образи, които съзнателно или несъзнателно го мотивират. Известно е, че зрителните стимули стигат до съзнанието ни много по-бързо от всички други.

Всеки може да се вдъхновява от различни неща. Например:

  • Образът на бащата/майката
  • Детето
  • Любимият/любимата
  • Икона
  • Велик спортист или бизнесмен
  • Bugatti Veyron или златен iPhone
  • Почивка на Малдивите.

Каквото и да е вашето вдъхновение, просто „пробягайте“ с очите на ума си по мисления му образ в продължение на 2-3 минути. Ефекта ще усетите веднага.

4. Причинете си болка

Полезно е малко да се скараме на самите себе си. Не е нужно да се ругаете – просто си направете внушение.

Понякога е достатъчно да се поразходиш из стаята и да покрещиш, за да ти стане по-спокойно. Изберете моментите, когато сте сами – все пак не е нужно да плашите околните.

Може също така да си причините болка. Например силно да ударите стената с юмрук. Болката помага да се окопитим. Важното е да не се престаравате – дори най-мотивираният човек не може да работи със счупена ръка.

Номерът с болката се препоръчва от популярния блогър Джон Мороу, който съветва преди важна работа да се привеждаме в изменено състояние (спрямо обичайното).

5. Почетете, погледайте видео

Има книги, които силно мотивират. Може да им отделите дори само 15 минути, но ще почувствате ефекта им веднага. Вдъхновяващо е да се потопиш в мислите на успели предприемачи и мотивационни съветници. Да разбереш какво ги кара да се движат напред. Да надникнеш през очите им в самия себе си. Много специалисти създават и чудесни, качествени мотивационни видеоматериали, които лесно може да намерите в мрежата.

6. Намерете си котва

Всеки трябва да има „котви“ както за работата, така и за почивката си. Това са малки ритуали, които ни помагат да се потопим по-пълно в това, с което се занимаваме в момента. Котвите може да бъдат например любимото кафе с бисквита, специална музика на слушалките, определен тип осветление в стаята... Създайте си такива ритуали. Всички успели хора ги имат. Например спортистите се превръщат в машини за победа с помощта на надъхваща музика, която слушат до самия старт на състезанието.

7. Супер подробен план

Всички знаем колко полезен е добрият план. Сега обаче говорим за това, че трябва да разбиете действията си до състояние на течна кашица. От сядането на бюрото до изключването на компютъра. На пръв поглед изглежда несериозно, но в особено кризисни ситуации работи чудесно.

Продължава да ви мързи? Пробвайте да полегнете и да напишете всичко на ръка, така както сте си на дивана.

Никой не е застрахован от „мотивационните ями“. На всички се случва да запецнем. Когато стане много трудно, прибягвайте до тези трикове. Но не забравяйте – това са просто трикове. Дълбоката, истинска мотивация трябва да търсите у себе си и в своите мечти.

По материали от LifeHacker

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ