Key Competencies Kit
for Facing Lifelong Learning

EN ES DE BG RO LT
languages
menu line

Креативност

 

program_logo

Този проект е финансиран с помощта на Европейската комисия. Този документ отразява гледната точка единствено на автора и Комисията не може да бъде отговорна за употребата на информацията в него. 

education and training

 

Дидактическа единица 3

Тема

Време

Креативност

основни характеристики на творчеството; 

3 часа

Креативност и иновативност в идентифицирането на проблеми и проучване на възможни решения;

 

program_logo

Какво е креативност? Съществуват много определения за креативност и всички от тях се позовават на изобилие от идеи и оригинално мислене.
Всички ние ежедневно проявяваме креативност, защото непрекъснато променяме представата си за света около нас и нашата връзка с него. Не е нужно креативността да се изразява в разработването на нещо ново за света, тя по-скоро се изразява в разработването на нещо ново за нас самите.
Креативността е способността да:

Креативността и иновацията са тясно свързани, но се различават по това, че иновацията използва креативността – привеждане на креативните идеи в употреба под формата на продукти или приложения.
За да бъдете креативни, трябва да можете да гледате на нещата по нов начин или от различна перспектива. Сред другите неща, трябва да можете да генерирате нови възможности или нови алтернативи. Способността за генериране на алтернативи или нещата да се виждат еднозначно е свързана с фундаментални качества на мисленето като гъвкавост и непредубеденост.
Креативността може да бъде подкрепена, насърчена и култивирана, но също може да бъде и  намалена, а дори и унищожена.
Повечето от нас сме били много креативни, когато сме били деца. След като сме израстнали, много от нас сме изгубили способността си да създаваме свежи и иновативни идеи. Независимо от настоящата ни работа, ние се нуждаем от способността да бъдем креативни, да откриваме нови и по-добри начини да правим нещата. Бихте ли искали да подобрите вашата креативност? Смятате ли, че подобрената креативност е нещо, което би подобрило живота ви?
Преди да отговорите с „да” или „не” на този въпрос, отделете известно време, за да научите какво означава за вас думата „креативност”.
Във вашата представа креативна личност може да бъде художник, артист или писател. Всички тези хора изразяват себе си по художествен начин, и за тях с право може да се каже, че са креативни хора, дори и ако никой не харесва тяхното изкуство.
Ами какво ще кажете за самотна майка, която успява да приготвя здравословни вкусни ястия, въпреки оскъдния бюджет? Това не е ли кративност?

Ами какво ще кажете за предприемач, който има идея за нов продукт, който създава нова фирма, за да го произвежда и разпространява и накрая наема на работа стотици хора? Това не изисква ли също творчество?

 

Activity 1

 

Можем ли да подобрим способността си да бъдем креативни? Да, всъщност, да се научите да бъдете по-креативни може да бъде доста забавно и лесно.

Както беше споменато по-горе, повечето от нас сме били много креативни като деца, преди да научим официалните правила за поведение. Ние можем да възкресим способността си да бъдем по-креативни като изучим част от разработените техники за подобряване на креативната способност, както и за подобряване на креативността за решаване на проблеми.
Някои от техниките, използвани за подобряване на креативността включват мозъчна атака и креативно мислене.
Креативното решаване на проблеми е специална форма на решаване на проблеми, при която решението се създава по-скоро самостоятелно, отколкото да се научава с чужда помощ.

Креативното решаване на проблеми винаги включва креативност. И все пак, креативността в повечето случаи не включва креативно решаване на проблеми, особено в сферата на музиката, поезията и изкуството. Креативността изисква творението да се отличава като ново, но не изисква то да има стойност или да се оценява от други хора.

Всички иновации започват като креативни решения, но не всички креативни решения стават иновации.

 

Важно!: 

Important

Процесът на решаване на проблеми се състои от последователност от стъпки, които се съчетават в зависимост от проблемът, който трябва да бъде решен. Това са:

  • Дефиниране на проблема.
  • Анализ на проблема.
  • Генериране на възможни решения.
  • Анализиране на решенията.
  • Избор на най-доброто решение/я.
  • Планиране на действията.

 

Можете да научите повече за решаване на проблемите от Модул 6 Социални и граждански компетенции (Дидактическа единица 4 Обмисляне и решаване на проблеми).

 

Запомнете!

Remember

Нормалният процес за решаване на проблеми първоначално включва дефинирането на самия проблем. Трябва да решите какво искате да постигнете и да го запишете.

 

Често хората съхраняват проблема в мислите си като смътна идея и често се заблуждават, че за това, което се опитват да решат няма подходящо решение. Записването на проблема ви насочва да мислите за това, което в действителност се опитвате да решите и какво искате да постигнете.

Първата част от процеса включва не само записването на проблема, който ще се решава, но също и проверката, че се решава правилният проблем. Тази стъпка на проверка гарантира, че не решавате страничен проблем или че не решавате само най-лесната част от проблема. Хората често използват първото решение, което намират веднага след дефиниране на проблема, без да отделят време за проверка дали той е правилно формулиран.

Разбирането откъде произлиза проблема е от решаващо значение за това дали решението в действителност е подходящо, или не. Подобно на това, ще трябва да имате набор от критерии, по който да оценявате всяко ново решение, в противен случай няма да знаете дали идеята е приложима, или не е. Често пъти след проучването хората установяват, че проблемът, който в действителност искат да решат е много различен от тяхната първоначална интерпретация за него.
Креативното мислене е процесът, който използваме при генериране на нова идея.

Използвайки специални техники, съзнателното креативно мислене може да се използва за развиване на креативността.
Новите идеи се появяват при сливането на две или повече идеи, които преди по никакъв начин не са били съчетавани. Процесът на креативно мислене изглежда така:



new idea



Веднага щом създадете нова идея, следващата трудна стъпка е да я направите приложима за решаването на вашия проблем.

Практически стъпки към креативност

Почти всяка креативна идея е възможно решение на даден проблем.

Преди дори и да си помислите за генериране на идеи, вие трябва да превърнете проблема си в предизвикателство. Защото, ако започнете да генерирате идеи за решаване на грешния проблем е възможно да имате страхотни идеи, но те най-вероятно ще бъдат лоши решения.

1. Най-добрият начин да превърнете проблемът ви в предизвикателство е като го напишете в средата на лист хартия. Сега се опитайте да го разделите на части. Задайте си следните въпроси: „Защо това е проблем?”, „Какво го причинява?”, „Какво се крие зад него?”, „Какви други въпроси са изложени на риск?” и т.н. Попитайте се „защо?” и си задавайте въпроса докато вече не можете да си отговаряте.  Запишете всичките си отговори на листа хартия. На този етап основният проблем както и ключовите свързани въпроси стават очевидни. Нека да го наречем големият проблем.
2. Следващата стъпка е да превърнем големият проблем в едно или повече малки и несложни предизвикателства. Предизвикателствата обикновено започват с:

Формулирайте предизвикателствата възможно най-просто. Избягвайте:

Веднага щом формулирате предизвикателството си, ще ви бъде изключително лесно да генерирате идеи, за да го разрешите. Но преди да започнете мозъчната атака, има няколко неща, които трябва да имате предвид.

Ето защо тайната към генерирането на страхотни идеи се крие в започването със страхотно предизвикателство...

Activity 2

 

Activity 3

 

Activity 4

 

Често срещани митове относно креативността

1. “Аз не съм креативен. Истината, разбира се, е че всички ние сме креативни. И въпреки, че някои хора по природа са по-креативни от други, всички ние можем да имаме много креативни идеи. Проблемът е, че докато остаряваме, повечето от нас се учим да потискаме креативността си поради причини, свързани с работата, приемливото поведение и поради самото усещане за зрялост.
2. “Това е глупава, абсурдна или нелепа идея”. Хората казват такива неща на колегите, семейството и дори на самите себе си. Всъщност, това е една причина, поради която хората вярват, че не са креативни: те се сдобиват с такъв навик на цензориране на своите творчески идеи, смятайки идеите си за глупави, и в следствие на това те вече не се чувстват креативни. Следващият път, когато имате идея, която смятате за глупава, не я цензорирайте. По-скоро си задайте въпроса как бихте могли да я подобрите.
3. “Креативните хора винаги имат страхотни идеи”. Грешно. Креативните хора винаги имат идеи. Независимо дали им харесва, или не, те имат идеи. Малка част от тези идеи са наистина ценни. Много от тях са добри, много са посредствени и много малка част от тях са глупави. С времето ние забравяме слабите идеи на креативните хора и помним само страхотните им идеи.

 

 

Съществуват няколко причини, поради които креативните идеи не стават иновации. Понякога това е заради самата идея, която е брилянтна на теория, но се проваля на практика.

Exercise 1

Exercise 2

Exercise 3

 

 

Reflect upon that

Отговори на въпросите и упражненията в Дидактическа единица 3

 

Упражнение 1

1


Упражнение 2

2


Упражнение 3

3

 

 

Предишен урок Отиди горе Следващ урок